Pre vysoký počet utopencov zvažujú vo Francúzsku pokuty pre plavcov

05.08.2013 Celý región

Brusel/Paríž (TASR) - Francúzske úrady sú znepokojené vysokým počtom utopencov počas letných prázdnin. Od 1. júla prišlo o život v mori, riekach či jazerách už 47 ľudí, deviati z nich len počas uplynulého víkendu, uviedla tlačová agentúra Belga.
Narastajúci počet utopených ľudí otvára vo Francúzku debaty o udelení trestu za bezohľadné správanie dovolenkujúcich pri vode.
V juhofrancúzskej prímorskej oblasti Hérault, ktorá je atraktívna pre dovolenkárov, toto leto zaregistrovali už desať úmrtí utopením. Prednosta tejto správnej oblasti Pierre Bousquet de Florian preto vyzval starostov z trinástich pobrežných letovísk, aby v rámci svojich právomocí zaviedli finančné pokuty pre kúpajúcich sa, ktorí odmietajú opustiť more aj napriek vyveseniu červenej vlajky, ktorá znamená zákaz kúpania. Išlo by skôr o symbolické pokuty od 11 do 13 eur, cieľom je však prinútiť dovolenkujúcich k väčšej zodpovednosti.
"Ľudia majú dojem, že im kradneme dovolenku. Nie sú si vedomí rizík," uviedol pre novinárov vedúci plavčíkov-záchranárov z oblasti Hérault Eric Delbourg-Daniel.
Francúzsky minister vnútra Manuel Valls počas minulotýždňovej návštevy letoviska Mimizan-Plage na juhozápade Francúzska uviedol, že je potrebné starostlivo zvážiť možnosť udeľovania finančných pokút pre hazardných plavcov a kúpajúcich sa, pričom uznal, že v praxi by udeľovanie tohto druhu pokút nebolo ľahké.
V roku 2012 počas letných dovoleniek od 1. júla do 30. septembra sa vo Francúzsku utopilo 497 ľudí. Podľa úradných štatistík jeden z piatich Francúzov nevie plávať.
 

Vyberte región